През последната година в много медии и сайтове срещаме реклами за предоставяне на услуга „професионален домоуправител”. Все по-често хората, живеещи в кооперации, които имат обща собственост, която трябва да се поддържа, се замислят за наемането на специалист, който да им помогне с тази нелека задача. Истината е, че за стопанисването на един имот – качествено при това – е необходим човек с опит и време за това. Особено ако става въпрос за грижа за блок с няколко входа с по десет и повече етажи.

 

Ако в миналото под домоуправител се разбираше човек, който се грижи за домакинството в голям частен дом или имение, то днес да си професионален домоуправител означава да си натоварен с грижи за административните въпроси в голяма жилищна сграда. Дейност, която изисква умело да жонглираш между нуждите и желанията на живущите в нея, и това може да бъде особено трудно от време на време.

Така че, ако сте решили да започнете работа към фирма, предоставяща такава услуга, ето няколко съвета за успех.

1. Образовайте се.

Уверете се, че знаете Закона за управление на етажната собственост в детайли! Важно е да знаете основите на този закон, както и непрекъснатите изменения и допълнения към него – така ще можете по-лесно при необходимост да давате съвети на живущите собственици, ползватели, обитатели. Трябва да сте наясно както с техните права, така и със задълженията им.

2. Помолете за помощ

В кариерата ви на професионален домоуправител ще има моменти, особено в началото, когато няма да знаете отговора на всеки въпрос или ще има нужда от изясняване. Това е добре! Не се страхувайте да кажете на вашите клиенти, че не сте 100% сигурни, уведомете ги, че ще проучите въпроса и тогава ще дадете верния отговор. Посъветвайте се с вашите колеги от фирмата, в която работите – те ще ви окажат съдействие при възникване на въпроси от всякакво естество. Не си мислете, че вие ще сте първият, който ще разрешава спорове от различен характер. Ако възникне особено сложен казус бъдете сигурни, че не само вие ще търсите начин как да бъде разрешен.

3. Не забравяйте, че вашето основно задължение ще се състои в прилагането на закон

Всеки закон има процедури, които трябва да се спазват. Ако трябва да се занимавате с „трудни” собственици или наематели, които отказват да погасят някаква сума или да изпълнят друго тяхно задължение, за успокояване на ситуацията може просто да кажете: „За съжаление, това е процедурата и нямаме друг избор, освен да я следваме”. Пред закона всички са равни.

4. Образовайте вашите клиенти

Изключително важно е вие, като професионален домоуправител, да образовате своите клиенти, като ясно им обяснявате процедурите, какво могат да очакват от вас и това, което се изисква от тях. Това ще помогне за преодоляване на конфликти на един по-късен етап, тъй като цялата информация и очакванията ще са известни предварително. Хората могат да се разстроят, ако нещата не стават както те са се надявали.

Да си професионален домоуправител е отговорна работа – вие сте на повикване 24 часа / 7 дни в седмицата и от време на време това може да бъде изтощително. Опитайте се да си давате почивка, когато можете, и използвайте празниците, за да се презаредите.