Дойде време, когато нищо не може да се оставя на случайността. Ако доскоро хората в блокове и кооперации можеха да живеят така, сякаш всичко, което се случва извън входната врата на апартамента им не ги засяга, то вече това е невъзможно. Живеем по нови закони и правила, които повеляват всяка сграда да се поддържа, за да е комфортна и най-вече безопасна за живеене. С тази задача най-добре може да се справи професионален домоуправител, който е независим и не се меси в лични отношения.

 

Сметките - за ток, ремонтни дейности, почистване и други належащи неща, възникващи във всяка сграда, са най-големият източник на конфликти. Обикновено все се намира по някой съсед, който категорично отказва да се включва в плащане на разходите. В големите блокове се случва и повече собственици на апартаменти да не желаят да плащат дължимите суми. Тези хора вдигат кавги и скандали винаги, когато стане въпрос за пари и така принуждават останалите да не ги търсят за нищо. За тяхно съжаление, наетият професионален домоуправител не се интересува от личните им мотиви да не плащат. За него те са длъжници и след системно неплащане на сметки, отношенията им се пренасят в съдебната зала.

Вече има осъдени за суми от порядъка на 50 лв., които обаче със съдебните разноски са скочили на 500 и повече лева. Това има голям възпитателен ефект, защото този тип хора най-сетне разбират значението на старите български поговорки, които гласят, че няма безплатен обяд и сиренето е с пари. Който живее в сграда, е длъжен да я поддържа, а поддръжката струва пари. Наемането на професионален домоупавител е свързано и с въвеждане на абсолютен ред в сметките. Водене на стриктно счетоводство и обосноваване на всеки разход.

Сградите не са вечни и с времето остаряват и стават уязвими при природни бедствия. За укрепване на една сграда, чийто гаранционен срок изтича са нужни много средства. Те се намират с помощта на опитен професионален домоуправител, който може да се погрижи за придвижване на документите за саниране на сградата, а също и за получаване на помощ и финансиране. Това са неща, които са по силите на професионалисти, които имат опит. Наемането на професионален домоуправител спомага за подобряване на условията на живот в сградата, с което се повишава и нейната цена. В сграда, която има приветлив вид, ремонтирана и свежа, наемите са по-високи, което е от полза на собствениците на имоти в нея. В такава сграда има и ефективен контрол на достъпа, което я прави по-безопасна. Така хора, които живеят сами могат да спят спокойно, тъй като ще знаят, че никой не може да нахлуе в сградата и да разбие вратите им. Това е от особено значение във време на криза, когато нарастват взломните кражби и крадците стават все по-нагли.С професионален домоуправител всички сметки са точни и ясни, а събираемостта се увеличава заради възможността за разсрочено плащане.