В съвременните жилищни и обществени сгради системите за контрол на достъпа са необходимост, чрез тях се повишава сигурността във сградата и се ограничава достъпа на нежеланите посетители. Входните врати трябва да са постоянно заключени, за да бъде защитена сградата от крадци и вандали.

В много сгради за контрол на достъпа се ползват домофони- когато собственикът желае да отключи входната врата, го прави посредством бутон от жилището си. Проблемът на домофонните системи е, че повечето от тях не работят или се повреждат, заради остаряла система, кабели или други проблеми. 

Модерно решение за отключване на входната врата е GSM комуникаторът. Това устройство дава възможност за отключване на входната врата посредством мобилен телефон с предварително програмиран в нея номер – достатъчно е едно прозвъняване ( без начисляване на импулси, системата разпознава номера ) и входната врата се отваря. Системата работи с до 1000 телефонни номера и дава възможност да отключите независимо къде се намирате.

GSM комуникаторът е добро решение за жилищни сгради без домофонна система или повредена такава.

Той се включва се директно към електронната брава или към електронната заключващата система.

Модулът работи  със SIM карта (независимо каква и на кой мобилен оператор), записват се номерата, които имат право да отварят вратата (чрез изпращане на командни SMS-и от главния телефонен номер или чрез компютър).